header
Dnes je štvrtok 6. máj 2021
 

Bociany na Požitaví

Bocian biely (Ciconia ciconia), je veľký, štíhly biely vták s čiernymi letkami, dlhým krkom, dlhým a končistým červeným zobákom a dlhými, ružovkastými nohami. Odborníci uvádzajú, že na zemi žije asi 200.000 párov bocianov bielych, z toho na Slovensku každoročne zahniezdi okolo tisíc párov.

Veľké hniezdo z konárov si stavajú skoro výhradne v blízkosti človeka. Väčšina našich bocianov žije na juhovýchode Slovenska.Prvé sčítanie bocianov u nás sa uskutočnilo v roku 1934, kedy bolo zaevidovaných 2219 hniezdiacich párov.V tomto roku bolo na Slovensku zaregistrovaných 839 hniezdiacich párov, ktoré vychovali 2251 mláďat.

Na Požitaví evidujeme 31 hniezd v sedemnástych obciach a troch mestách. Okrem dvoch sú všetky hniezdapostavené na umelých podložkách, alebo elektrických stĺpoch. Najsevernejšie na Požitaví je hniezdo bocianovv Zlatých Moravciach, ktoré je umiestnené priamo na brehu rieky Žitavy. Najviac, štyri hniezda sú v Hurbanove a v obci Martovce, ktoré sa súčasne nachádzajú najjužnejšie na povodí Žitavy.

Najstaršie pravidelne obsadzované hniezdo bocianov je vo Vrábľoch, ktoré od roku 1953 stojí na komíne bývalej octárni. V roku 2009 bolo obsadených dvanásťhniezd, v ktorých bociany vychovali 33 mláďat. Najviac štyri mláďatá boli na hniezde v Čiernych Kľačanoch. Prezaujímavosť uvádzam, že vlani na 15 obsadených hniezdach vyviedli 45 mláďat, ale napríklad v roku 2004 na Požitavíúspešne vychovali až 60 mláďat na 21 obsadených hniezdach.

Bocian je náš jediný vták, ktorý sa neprejavuje hlasom. Na hniezde občas syčí, najdôležitejším zvukom je však hlasité klepanie zobákom, pričom má hlavu zaklonenú dozadu. Mláďatá sa dožadujú potravy zavýjavými zvukmi.Bociany k nám prilietajú vo februári až apríli, odlietajú v auguste až septembri a obdobie rozmnožovania je v IV.-VII. mesiaci v roku.Na 2-5 bielych vajciach sedia obaja rodičia 33-34 dní a spoločne chovajú mláďatá v hniezde (2 mesiace).

Potravu im vydavujú do hniezda. Živia sa obojživelníkmi, rybami, malými cicavcami, plazmi a hmyzom. Svoju potravu loviana vlhkých lúkach, na poliach, v blízkosti rybníkov a mokradí, často priamo v koryte, či na brehoch rieky Žitava.

Hniezdo v Slepč...
Hniezdo v Zl. M...
Hniezdo v Tesár...
Liahnutie mláďa...
Lov v rieke Žit...
Na brehu Hostia...
Najstaršie hnie...
...na starej oc...
Pred odletom na...

Share
© Ľudovít Chládek 11. december 2009
Joomla SEO by MijoSEF

NOVINKA

 

Najčítanješie články

Najnovšie komentáre

  • Zdielam rovnaki nazor

    Viac...

    Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43
  • Môj partner a ja narazil sem strana a myslel som, môže tiež blog skontrolovaťto. Páči sa mi, čo ...

    Viac...

    Rudolf 29.08.2014 00:28
  • Čitateľ, ak máte skutočne záujem o informáciu, kontakt na mňa nájdete v sekcii o autoroch. Ja absolutne ...

    Viac...

    Ondrej Valach 26.08.2014 14:15
  • potom by to chcelo opravit tento clanok pretoze je zavádzajuci

    Viac...

    citatel 26.08.2014 06:58
  • to že hranicou je žitava je velmi zjednodušené tvrdenie...Včel ár patrí 100% k Pohronskému inovcu

    Viac...

    mišo 26.08.2014 05:12