header
Dnes je piatok 19. apríl 2019
 

Výroba pierok na natieranie

 

V minulosti sa hádam vo všetkých domácnostiach, chovali husi. Neboli náročné na chov. Vlastne sa do chovu zasahovalo len minimálne. Ráno ich vyhnali na ulicu, pre zachovanú orientačnú schopnosť, samy odišli z domu aj sa vrátili večer. V období od druhej polovice februára začali niesť vajíčka. Tie gazdiná zbierala a ukladala do chladnej komory, kde teplota nepresiahla 10 stupňov, pretože by sa vajcia znehodnotili. Po ukončení znášky hus sadla na hniezdo a podkladaním ruky pod ňu, skúšala, jej pud sedenia. Keď bol dostatočne silný, tak vložila pod hus obvykle 14 vajec a o 28 - 30 dní sa pod husou nachádzali utešené húsatká, ktoré mali akoby divé sfarbenie. Na hlave, na chrbte a na krídlach sa nachádzalo čierno sfarbené páperie, ktoré po mesiaci nahradilo perie podľa sily dedivosti farby rodičov.

Počas roka sa niekoľkokrát podšklbávali a perie sa hromadilo vo vzdušných nádobách, aby neplesnilo. Zrelé perie nesmelo po vytrhnutí krvácať. Krv mohla spôsobiť hnitie, ale aj bolesť zvieraťu. Pri zrelom perí a správnej fixácii, zviera ani nezagágalo. Na jeseň sa hodili do krmníka a vykŕmili sa pomocou lievika. V zime, keď nebolo toľko roboty vonku, stretali sa ženy pri páračkách, pričom veľké letky, ktoré sa nedali odriapať odkladali bokom. Prirodzený výber rodičov bol chovateľmi usmerňovaný bez odborných znalostí z oblasti genetiky. Potom nastúpil výskum a šľachtenie hydiny. Šľachtenie v hybridizačných programoch sa usmerňovalo v smere zvýšenia znášky na úkor ich konštitúcie a oslabenia ostatných vlastností. Ľudia potom v snahe vylepšiť svoje chovy, krížili tieto hybridy s domácimi husami a zničili pôvodný genotyp. Potom začali likvidovať husi, pretože to, čo mali doma, nespĺňalo ich predstavy o chove. V súčasnosti sa snaží zachovávať pôvodnú kvalitu husí Slovenský klub chovateľov husí a kačíc.

Z letiek, ktoré sa dali inak zúžitkovať, pri páračkách sediaci chlapi, rozprávajúc rôzne príbehy, plietli pre svoje ženičky pierka na natieranie koláčov. Oproti terajším štetcom majú vyššiu trvanlivosť a znášajú vyššie teploty.


 

Ak pero otočíme k sebe česťou, kde je výraznejšie brko, to je spodná časť. Kde je menej výrazné, je vrchná časť. Po nej kĺže vzduch pri lete. Tvoria aerodynamiku. Na pletenie je treba ramenné letky 1.rádu, môžu byť všetky letky, ktorých dĺžka presahuje 7cm a majú zaoblenú zástavicu. Letky na krídle bývajú inak stáčané na pravom krídle a na ľavom krídle. Vrchol zástavice smeruje vždy k telu. To je preto, aby krídla pri lete vytvárali čo najsúvislejšiu plochu. Pomôcky: Pevné nožnice, nôž, paličku a veľmi pevnú niť. ( Aby bola tenká a pevná. Ja požívam ľanovú a niť na zošívanie vriec)

1. Môžeme použiť buď všetky letky rovnako točivé o počte min. 13 ks
2. Použijeme rôzne točivé letky o počte 13ks
3. Použijeme napr. 9 väčších a niekoľko drobnejších letiek.

Perie si očistíme tak, aby nám na brku zostalo aspoň 6 cm zo zástavice.

 


 

Potom si perie uložíme jedno na druhé. Pri rovnako točivom sa kladú vrchnou časťou na seba. Pri rôzne točivých ich kladiem spodnými časťami oproti sebe a pri zmesi, najprv položím na seba drobné letky a zvrchu ich obložím väčšími letkami a to tak, že vrchné časti sú zvonku, tesne za zástavicou, všetky pierka zviažeme niťou. Potom ich všetky nastavíme tak, aby boli rovnako dĺhé. Niektoré potiahneme k sebe, iné potlačíme od seba. Potom omotáme paličku niťou a prehodíme zvonka o prvé pevnú kostrnku a pevne zatiahneme. Ďalšiu opletieme zvnútra a ďalšiu hneď zvonka a silne zatiahneme. Pevné sťahovanie zvyšuje nielen pevnosť, ale aj formuje tvar do požadovanej formy.

 


Zmyslom práce je to, aby sa v ďalšej vrstve vystriedali kostrnky tak, že tá čo bola predtým opletaná zvonka, bude v nasledujúcej, opletaná zvnútra. Dosiahneme to tak, že sa opletá nepárny počet kostrniek. Ak chceme dosiahnuť krajší výsledok, potrebujeme robiť medzi vrastvami, čo najmenšie medzery približne 2-3mm. Treba stále sťahovať. Dá sa to aj bez paličky, ale niť sa zarezáva do kože.

 


Keď sa už nedajú opletať kostrnky, omotáme konce, pevne stiahneme, zviažeme a všetky odstávajúce konce zastrihneme. Potom dosiahneme výsledný efekt, ktorý môže vyzerať takto.

 



Share
© Igor Lastovka 13. november 2006
Joomla SEO by MijoSEF

NOVINKA

 

Najčítanješie články

Najnovšie komentáre

  • Zdielam rovnaki nazor

    Viac...

    Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43
  • Môj partner a ja narazil sem strana a myslel som, môže tiež blog skontrolovaťto. Páči sa mi, čo ...

    Viac...

    Rudolf 29.08.2014 00:28
  • Čitateľ, ak máte skutočne záujem o informáciu, kontakt na mňa nájdete v sekcii o autoroch. Ja absolutne ...

    Viac...

    Ondrej Valach 26.08.2014 14:15
  • potom by to chcelo opravit tento clanok pretoze je zavádzajuci

    Viac...

    citatel 26.08.2014 06:58
  • to že hranicou je žitava je velmi zjednodušené tvrdenie...Včel ár patrí 100% k Pohronskému inovcu

    Viac...

    mišo 26.08.2014 05:12