header
Dnes je streda 22. máj 2019
 

Viničné broskyne

Boli a ešte aj sú súčasťou viníc Požitavia. Najmä pri pestovaní viniča na hlavu. S dužinou bielou, žltou, zelenkastou, ružovou, s oddeliteľnou i neoddeliteľnou kôstkou. Chuťou mierne až výrazne nahorklou (po mandliach). Niekomu chutia aj s plstnatou pokožkou, iní ich šúpu, a tak zjemňujú aj ich chuť. Vhodné sú na priamy konzum, kompóty, lekváre. Broskyňovica je vzácna, ale vynikajúca pálenka. Dozrievajú s hroznom alebo tesne pred ním.

Rozmnožovali sa spontánne, kôstkami. Stačilo ich presadiť alebo ponechať na mieste kde vzišli. Nepotrebovali žiadnu starostlivosť, ani postreky. Ich stavy sa znížili s prechodom pestovania viniča na drôtenke a rozširovaním výsadby vyšľachtených odrôd.
Kvety viničných broskýň sú nádherné a stoja za to, aby sme si ich všimli.

Share
© Pavel Ondrejmiška 23. apríl 2011
Joomla SEO by MijoSEF

NOVINKA

 

Najčítanješie články

Najnovšie komentáre

  • Zdielam rovnaki nazor

    Viac...

    Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43
  • Môj partner a ja narazil sem strana a myslel som, môže tiež blog skontrolovaťto. Páči sa mi, čo ...

    Viac...

    Rudolf 29.08.2014 00:28
  • Čitateľ, ak máte skutočne záujem o informáciu, kontakt na mňa nájdete v sekcii o autoroch. Ja absolutne ...

    Viac...

    Ondrej Valach 26.08.2014 14:15
  • potom by to chcelo opravit tento clanok pretoze je zavádzajuci

    Viac...

    citatel 26.08.2014 06:58
  • to že hranicou je žitava je velmi zjednodušené tvrdenie...Včel ár patrí 100% k Pohronskému inovcu

    Viac...

    mišo 26.08.2014 05:12