Viničné broskyne
Boli a ešte aj sú súčasťou viníc Požitavia. Najmä pri pestovaní viniča na hlavu. S dužinou bielou, žltou, zelenkastou, ružovou, s oddeliteľnou i neoddeliteľnou kôstkou. Chuťou mierne až výrazne nahorklou (po mandliach). Niekomu chutia aj s plstnatou pokožkou, iní ich šúpu, a tak zjemňujú aj ich chuť. Vhodné sú na priamy konzum, kompóty, lekváre. Broskyňovica je vzácna, ale vynikajúca pálenka. Dozrievajú s hroznom alebo tesne pred ním.
Rozmnožovali sa spontánne, kôstkami. Stačilo ich presadiť alebo ponechať na mieste kde vzišli. Nepotrebovali žiadnu starostlivosť, ani postreky. Ich stavy sa znížili s prechodom pestovania viniča na drôtenke a rozširovaním výsadby vyšľachtených odrôd.
Kvety viničných broskýň sú nádherné a stoja za to, aby sme si ich všimli.
Viac...
Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43