header
Dnes je utorok 10. december 2024
 

Páračky na hornom Požitaví

V čase fašiangov sa organizujú rôzne kultúrne podujatia, ktorými si pripomíname naše slovenské zvyky a tradície. Boli časy, keď sa po domoch na dedinách počas dlhých zimných večerov driapalo perie do chystanej výbavy pre nevestu a pri tejto spoločenskej udalosti sa spievalo a rozprávali rôzne žartovné príbehy. Túto starú slovenskú ľudovú tradíciu oživila 8.februára 2013 v pobočke ponitrianskeho múzea v Zlatých Moravciach pani Anna Michalkoc - Kudrejová s členkami OZ Prílepčianka v nádherne vyšívaných krojoch.

Známe príslovie pochádzajúce z čias našich starých materí hovorí, že dobrá gazdiná preskočila aj plot za každým pierkom. Veď napárať perie do veľkej periny nebola jednoduchá záležitosť a nevesta nebola nevestou, pokiaľ nemala svadobnú výbavu. Preto sa husi ale i kačice v každom poriadnom gazdovstve dobre vykrmovali a šklbali viac krát do roka, aby gazdiná pierka starostlivo zbierala a ukladala do komory pre ich dostatok, keď prídu páračky. Ľudová tradícia páračiek na dedinách znamenala veselú náladu, kde sa stretávali ľudia pri hudbe a speve. Driapanie peria bola piplavá a zdĺhavá robota. Ženy usadané za stolom odtrhávali páperie šikovnými prstami z kostrniek pier, ktoré sa odkladali pre ďalšie využitie.

Táto stará spoločenská udalosť bola spojená aj s rôznymi poverami, ako napríklad páranie v sobotu nič dobré neveštilo. Páračky začínali v novembri a trvali do vyprázdnenia zásob, alebo aj celú zimu. Aby bolo veselšie, na páračky za dievkami chodili aj mládenci, ktorí ich potom vyprevádzali domov. Kedysi ľudia žili akosi družnejšie so svojimi radosťami a starosťami. Súčasťou páračiek bolo pohostenie, ktoré mala gazdiná prichystané pre všetkých ako odmenu za vykonanú prácu.
Aj keď v múzeu pri páračkách nepoletovalo perie ako za starých čias a nevystrájali sa žiadne huncútstva, múzeom sa niesol krásny spev Prílepčianky, ktorá vytvárala príjemnú atmosféru fašiangového popoludnia. Pre všetkých účastníkov páračiek bol pripravený aj oldomáš, ako za starých čias, ktorý pripravili pracovníčky múzea s predsedníčkou OZ pani Kudrejovou z dedinských produktov, ako mastný chleba s cibuľou, huspeninu, šišky a ďalšie dobroty. Tradičné ľudové páračky sa ešte úplne nevytratili z nášho života vďaka kultúrnym podujatiam OZ Prílepčianky, ktorá svojimi podujatiami oživuje naše slovenské zvyky a tradície.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Share
© Anton Kaiser 16. február 2013
Joomla SEO by MijoSEF

NOVINKA

 

Najčítanješie články

Najnovšie komentáre

  • Zdielam rovnaki nazor

    Viac...

    Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43
  • Môj partner a ja narazil sem strana a myslel som, môže tiež blog skontrolovaťto. Páči sa mi, čo ...

    Viac...

    Rudolf 29.08.2014 00:28
  • Čitateľ, ak máte skutočne záujem o informáciu, kontakt na mňa nájdete v sekcii o autoroch. Ja absolutne ...

    Viac...

    Ondrej Valach 26.08.2014 14:15
  • potom by to chcelo opravit tento clanok pretoze je zavádzajuci

    Viac...

    citatel 26.08.2014 06:58
  • to že hranicou je žitava je velmi zjednodušené tvrdenie...Včel ár patrí 100% k Pohronskému inovcu

    Viac...

    mišo 26.08.2014 05:12