header
Dnes je streda 23. január 2019
 

Rakovina viniča

Baktériová nádorovitosť viniča (Agrobakterium tumefaciens) je choroba viniča, ktorá sa vyskytuje takmer všade, kde sa vinič pestuje. Pôvodcom choroby je polyfág s mnohými hostiteľmi. Na koreňoch i na nadzemnej časti viniča vznikajú nádory a to v mieste štepenia, poranenia pri obrábaní alebo poškodenia hmyzom. Parazit preniká do rany a vylučuje látky, ktoré dráždia pletivá k patologickému deleniu buniek, vznikajú nádory. Zo začiatku je povrch nádorov hladký, svetlo žltý, šťavnatý a hubovito mäkký. Neskôr je povrch nerovnomerný a hrbolatý. Nádory hnednú, na ich povrchu sa vytvára korkovité pletivo, ktoré tvrdne. Listy napadnutého viniča žltnú. Na jeseň nádory zaschýnajú, v zime odumierajú a rozpadávajú sa. V nasledujúcom roku sa tvoria nádory na okrajoch nádorov z predchádzajúceho roka. Najnáchylnejšie sú mladé korene od 1 do 5 rokov. Napadnutý vinič treba vykopať a spáliť. Pri chemickej ochrane sa odporúča použiť aspoň jeden postrek viniča v roku prípravkom Folpan 80 WDG proti perenospore, ktorý má vedľajšie účinky na potláčanie hubových chorôb dreva viniča.

Použitá literatúra a pramene:
BARTOŠ a kol. Ochrana rostlín, Praha 1968.

.
.
.
.
.
.

Share
© Pavel Ondrejmiška 25. júl 2012
Joomla SEO by MijoSEF

NOVINKA

 

Najčítanješie články

Najnovšie komentáre

  • Zdielam rovnaki nazor

    Viac...

    Ľudo Chládek 31.08.2014 07:43
  • Môj partner a ja narazil sem strana a myslel som, môže tiež blog skontrolovaťto. Páči sa mi, čo ...

    Viac...

    Rudolf 29.08.2014 00:28
  • Čitateľ, ak máte skutočne záujem o informáciu, kontakt na mňa nájdete v sekcii o autoroch. Ja absolutne ...

    Viac...

    Ondrej Valach 26.08.2014 14:15
  • potom by to chcelo opravit tento clanok pretoze je zavádzajuci

    Viac...

    citatel 26.08.2014 06:58
  • to že hranicou je žitava je velmi zjednodušené tvrdenie...Včel ár patrí 100% k Pohronskému inovcu

    Viac...

    mišo 26.08.2014 05:12